ویتامین ها موادی هستند که وجود آنها برای رشد ونمو بدن ، سلامت ، انجام واکنشها و فعالیتهای بدن ضروری است
ویتامینها دو دسته هستند
1-محلول درآب B و C (باید روزانه مصرف شوند واضافه انها دفع می شود)
2-محلول در چربی A و D و E و K (که اضافه آن دفع نمی شود وگاهی باعث مسمومیت می شود)
ویتامینA (رتینول)
برای رشد ،سلامت پوست وبافتها ،بینایی ،جلوگیری از خونریزی مغزی و پیری ،جلو گیری از عوارض پوستی و تولید مثل لازم است
زیادروی در مصرف : موجب خشکی پوست ،خونریز ی از بینی،ریزش مو و در حاملگی خطر ناک است
کمبود : خشکی قرنیه ،کاهش دید افراد مسن،افزایش ابتلاء به عفونت و شب کوری
منابع : جگر ماهی هویج موز خرما و پیش ماده ویتامینA(بتا کاروتن) در کلم جعفری اسفناج ترخون مرزه
ویتامین B
برای کارایی و عملکرد مغزی و اعصاب و عضلات و فعالیت دستگاه گوارشی لازم است
ویتامین B1 (تیامین): برای درد های عصبی،اختلالات حافظه،تنظیم ضربان قلب و یبوست ضروری است
کمبود : بری بری (ضعف یا فلج ماهیچه های پا) می شود کمی اشتها گیجی بیماریهای قلبی
منابع : دانه آفتاب گردان لبنیات گوشت قرمز لوبیا
ویتامینB2 (ریبو فلاوین) : برای بینایی (مخصوصا در شب)،گرفتگی عضلات، سلامت پوست ومخاط ،آسم و
میگرن لازم است و برای کار غده تیروئید ضروری است
کمبود : زخمهای دهانی و کاهش رشد می شود
منابع : شیر جگر تخم مرغ شاهی بادام
ویتامینB3 (نیاسین) : برای فعالیت آنزیم های گوارشی ،تولید هو مونهای جنسی ، در مان سوءهاضمه ،درمان پلاگر و افزایش یادگیری و ساخت هورمونهای تیروئیدی لازم است
منابع : جگر گوشت مرغ و تخم مرغ
ویتامین B4 ( آدنین - کولین) : برای افزایش تولید گلبولهای سفید و ورمهای عصبی ضروری است و سوخت ساز چربی ها
منابع : زرده تخم مرغ گل کلم خیار بادام زمینی
ویتامین B5 (اسید پانتو تنیک) : تولید انرژی در بدن (سوزاندن چربی و هید رو کربون ها) و در کار غده فوق کلیه و کاهش استرس و ساخت هو رمونها در رشد پوست ولایه های مخاطی نفش دارد
کمبود : تغیر رنگ مو ها کم خونی کاهش سوخت وساز بدن ضعف و بی حالی
منابع : جگر گوشت مرغ تخم مرغ لوبیا غلات
ویتامین B6 (پریدوکسین) : برای عملکرد سیستم عصبی،فعالیت ماهیچه ها ،ساخت گلبولهای سفید و درمان جوشهای آکنه وساخت هورمونهای تیروئیدی لازم است
منابع : مرغ گوشت تخم مرغ کلم
ویتامین B7 (بیوتین- ویتامین H) : برای کم خونی ،ضعف عمومی بدن و در خونریزی ها لازم است
ویتامین B12 (سیانوکوبالامین) : برای تولید گلبولهای قزمز ،دیابت،رماتیسم ، دردهای عصبی و اختلالات رشد لازم است
اسید فولیک(ویتامین B9): برای فعالیتهای دستگاه عصبی وتولید گلبولهای قرمز ضروری است در سلامت جنین در تولید مثل وباروری زنان وجلوگیری از بیماریهای قلبی و نقص های مادرزادی نیز اثر دارد
کمبود : اختلال در رشد کم خونی اسهال نقص سیستم عصبی در جنین
منابع : جگر لوبیا عدس سویا اسفناج گندم پرتغال
اینو زیتول : در متابولیسم چربی ها
منابع : جگر گندم سویا تخم مرغ
ویتامین C ( اسید اسکوربیک)
برای استحکام و رشد استخوانها و دندانها،رگها و رباط ها،ترمیم سوختگی ها وجراحت ها ،جذب آهن ،سلامت بافتهای دهان ولثه ها ،جلوگیری از عفونت ها ،مانع افزایش کلسترول و لخته های خونی شده ،جلوگیری از التهاب مفاصل(رماتیسم) ،انجام واکنشهای اکسیدا سیون بدن لازم است در ساخت پروتئین رشته ای کلاژن دخالت دارد همچنین یک آنتی اکسیدانت مهم است
کمبود : علاوه بر پوکی استخوان موجب بیماری اسکوروی(تخریب بافت دهان وعفونت لثه) و کاهش جذب آهن می گردد باعث چسبیدگی اسپرم ها نیز می شود
افزایش : باعث زیادی ادرار سنگ کلیه اسهال و اختلا لات گوارشی می شود
منابع : توت فرنگی کلم لیمو هندوانه اسفناج مرکبات جعفری جگر
ویتامین D (کلسیفروم)
برای جذب کلسیم ،رشد و استحکام استخوان ها و دندانها رشد سلول و هماهنگی عضلات در افراد مسن لازم است
کمبود : نرمی استخوان(راشتیسم) و برهم خوردن تعادل یونهای کلسیم و فسفر بدن افزایش احتمال ابتلا ء به سرطان سینه و پروستات و همچنین ضعف سیستم ایمنی می شود
افزایش : باعث رسوب کلسیم در بافتهای نرم مانند کبد و کلیه ها می شود باعث افزایش ادرار یبوست تهوع و شکنندگی استخوانها می شود
منابع : غلات نور آفتاب روغن کبد ماهی زرده تخم مرغ ماهی ساردین خامه شیر جگر و غذاهای دریایی مانند صدف خوراکی و میگو
ویتامین E (آلفا تو کو فرول):
یک آنتی اکسیدانت قوی است وبرای سلامت پوست ، چشم ، تقویت سیستم ایمنی و پوست ورشد وفعالیت اندامهای تناسلی لازم است در جلو گیری از تخریب دیواره سلولی و آسیب به قلب و رگها دخالت دارد همچنین مانع از سقط جنین می شود
کمبود : موجب مشکلات جنسی ، قلبی عروقی واحتمال ابتلاء به سرطان اختلالات بینایی نارسایی کلیه می شود
افزایش : مسمومیت،افزایش زمان انعقاد خون رسوب کلسیم در کبد و کاهش مقدار ویتامین Aدر کبد می شود
منابع : سویا روغن آفتاب گردان زیتون ذرت کاهو اسفناج ماست روغن های حیوانی
ویتامین K :(فیلو کینون)
این ویتامین شامل دو نوع K1 و K2 ا ست برای انعقاد خون ضروری می باشد واز فاکتور های انعقادی بوده و درمان زردی و بیماریهای کبدی ،سنگ کلیه و زخم معده و زخمهای پوستی مفید است
کمبود : عدم انعقاد خون خونریزی از بینی، کاهش جذب چربی ها و افزایش روند پوکی استخوان و بیماریهای کبدی می شود
منابع : جعفری کلم اسفناج زرده تخم مرغ کاهو چای سبز گوجه فرنگی شاهی سویا کرفس شیر گوشت
در پایان توجه به این نکات مفید واقع می شود
1- ویتامین K و B توسط فلور میکروبی روده تولید می شوند
2- منابع خوب پیش ویتامین A و Bکمپلکس و C و E و K رامی توان درسبزی های با برگ پر رنگ مانند برگ جعفری برگ چغندر یونجه برگ کاسنی کلم خرفه شاهی(تره تیزک) و اسفناج
3-ویتامین های گروه B در گیاهان زیر فراوان است
الف) غلات - حبوبات - برگهای سبز گیاهان
ب) ریبو فلاوین و نیاسین در دانه آفتاب گردان میوه های خشک سیب زمینی و کلم
ج) اسید فولیک در پرتغال موز سیب زمینی شنبلیله
د) B6 موز سیب زمینی هویج
ه) B12 این ویتامین در منابع گیاهی کم است و توسط لبنیات بیشتر بدست می آید
توجه : بجز ریبو فلاوین و نیاسین سایر ویتامین های گروه B در اثر پختن کم می شود
4 - ویتامین A و C در توت فرنگی فلفل گوجه فرنگی زرد آلو مرکبات هویج کدو
5 - ویتامین E در انگور سیاه تمشک حبوبات غلات و روغن های گیاهی
6 - ویتامین K یونجه کاهو سویا زیتون برگ چغندر کلم جعفری اسفناج
توجه : ریبو فلاوینوئید ها در مهار تومور های سرطانی و مهار پروستا گلندین ها دخالت دارند