نقش ویتامین ها در بدن

نقش ویتامین ها در بدن

ویتامین ها موادی هستند که وجود آنها برای رشد ونمو بدن ، سلامت ، انجام واکنشها و فعالیتهای بدن ضروری است

 

ویتامینها دو دسته هستند

1-محلول درآب B و C  (باید روزانه مصرف شوند واضافه انها دفع می شود)

2-محلول در چربی A و D و E و K (که اضافه آن دفع نمی شود وگاهی باعث مسمومیت می شود)

ویتامینA (رتینول)

برای رشد ،سلامت پوست وبافتها ،بینایی ،جلوگیری از خونریزی مغزی و پیری ،جلو گیری از عوارض پوستی و تولید مثل لازم است

زیادروی در مصرف : موجب خشکی پوست ،خونریز ی از بینی،ریزش مو و در حاملگی خطر ناک است

کمبود : خشکی قرنیه ،کاهش دید افراد مسن،افزایش ابتلاء به عفونت و شب کوری

منابع : جگر   ماهی   هویج   موز    خرما و پیش ماده ویتامینA(بتا کاروتن) در  کلم   جعفری    اسفناج   ترخون  مرزه 

ویتامین B 

برای کارایی و عملکرد مغزی و اعصاب و عضلات و فعالیت دستگاه گوارشی لازم است

ویتامین B1 (تیامین): برای درد های عصبی،اختلالات حافظه،تنظیم ضربان قلب و یبوست ضروری است

کمبود :  بری بری (ضعف یا فلج ماهیچه های پا) می شود کمی اشتها  گیجی    بیماریهای قلبی

منابع : دانه آفتاب گردان  لبنیات   گوشت قرمز  لوبیا

ویتامینB2 (ریبو فلاوین) : برای بینایی (مخصوصا در شب)،گرفتگی عضلات، سلامت پوست ومخاط ،آسم و

میگرن لازم است و برای کار غده تیروئید ضروری است

کمبود :   زخمهای دهانی و کاهش رشد می شود

منابع : شیر  جگر  تخم مرغ  شاهی   بادام  

ویتامینB3 (نیاسین) : برای فعالیت آنزیم های گوارشی ،تولید هو مونهای جنسی ، در مان سوءهاضمه ،درمان پلاگر و افزایش یادگیری و ساخت هورمونهای تیروئیدی لازم است

منابع : جگر   گوشت    مرغ    و تخم مرغ

ویتامین B4 ( آدنین - کولین) : برای افزایش تولید گلبولهای سفید و ورمهای عصبی ضروری است و سوخت ساز چربی ها

منابع : زرده تخم مرغ   گل کلم   خیار   بادام زمینی

ویتامین B5 (اسید پانتو تنیک) : تولید انرژی در بدن (سوزاندن چربی و هید رو کربون ها)  و در کار غده فوق کلیه و کاهش استرس  و ساخت هو رمونها در رشد پوست ولایه های مخاطی نفش دارد

کمبود : تغیر رنگ مو ها  کم خونی کاهش سوخت وساز بدن ضعف و بی حالی

منابع : جگر  گوشت  مرغ   تخم مرغ   لوبیا  غلات

ویتامین B6 (پریدوکسین) : برای عملکرد سیستم عصبی،فعالیت ماهیچه ها ،ساخت گلبولهای سفید و درمان جوشهای آکنه  وساخت هورمونهای تیروئیدی لازم است

منابع : مرغ   گوشت   تخم مرغ   کلم

ویتامین B7 (بیوتین- ویتامین H) : برای کم خونی ،ضعف عمومی بدن و در خونریزی ها لازم است

ویتامین B12 (سیانوکوبالامین) : برای تولید گلبولهای قزمز ،دیابت،رماتیسم ، دردهای عصبی و اختلالات رشد لازم است

اسید فولیک(ویتامین B9): برای فعالیتهای دستگاه عصبی وتولید گلبولهای  قرمز ضروری است در سلامت جنین  در تولید مثل وباروری زنان وجلوگیری از بیماریهای قلبی و نقص های مادرزادی نیز اثر دارد

کمبود : اختلال در رشد   کم خونی  اسهال  نقص سیستم عصبی در جنین

منابع : جگر  لوبیا  عدس  سویا  اسفناج  گندم  پرتغال

اینو زیتول : در متابولیسم چربی ها

منابع : جگر   گندم  سویا  تخم مرغ

ویتامین C ( اسید اسکوربیک)

برای استحکام و رشد استخوانها و دندانها،رگها و رباط ها،ترمیم سوختگی ها وجراحت ها ،جذب آهن ،سلامت بافتهای دهان ولثه ها ،جلوگیری از عفونت ها ،مانع افزایش کلسترول و لخته های خونی شده ،جلوگیری از التهاب مفاصل(رماتیسم) ،انجام واکنشهای اکسیدا سیون بدن  لازم است در ساخت پروتئین رشته ای کلاژن دخالت دارد همچنین یک آنتی اکسیدانت مهم است

کمبود : علاوه بر پوکی استخوان موجب بیماری اسکوروی(تخریب بافت دهان وعفونت لثه) و کاهش جذب آهن می گردد باعث چسبیدگی اسپرم ها نیز می شود

افزایش : باعث زیادی ادرار   سنگ کلیه  اسهال و اختلا لات گوارشی می شود

منابع : توت فرنگی  کلم   لیمو   هندوانه  اسفناج  مرکبات  جعفری  جگر

ویتامین D (کلسیفروم)

برای جذب کلسیم ،رشد و استحکام استخوان ها و دندانها رشد سلول و هماهنگی عضلات در افراد مسن لازم است

کمبود : نرمی استخوان(راشتیسم) و برهم خوردن تعادل یونهای کلسیم و فسفر بدن  افزایش احتمال ابتلا ء به سرطان سینه و پروستات و همچنین ضعف سیستم ایمنی می شود

افزایش :  باعث رسوب کلسیم در بافتهای نرم  مانند کبد و کلیه ها می شود باعث افزایش ادرار  یبوست  تهوع و شکنندگی استخوانها  می شود

منابع : غلات  نور آفتاب  روغن کبد ماهی   زرده تخم مرغ   ماهی ساردین   خامه   شیر  جگر و غذاهای دریایی مانند  صدف خوراکی و میگو

ویتامین E (آلفا تو کو فرول):

یک آنتی اکسیدانت قوی است وبرای سلامت پوست ، چشم ، تقویت سیستم ایمنی و پوست ورشد وفعالیت اندامهای تناسلی لازم است در جلو گیری از تخریب دیواره سلولی و آسیب به قلب و رگها دخالت دارد همچنین مانع از سقط جنین می شود

کمبود : موجب مشکلات جنسی ، قلبی عروقی واحتمال ابتلاء به سرطان  اختلالات بینایی  نارسایی کلیه می شود

افزایش : مسمومیت،افزایش زمان انعقاد خون   رسوب کلسیم در کبد و کاهش مقدار ویتامین Aدر کبد می شود

منابع : سویا   روغن آفتاب گردان   زیتون  ذرت  کاهو  اسفناج  ماست روغن های حیوانی

ویتامین K :(فیلو کینون)

 این ویتامین شامل دو نوع  K1  و K2 ا ست برای انعقاد خون ضروری می باشد واز فاکتور های انعقادی بوده و درمان زردی و بیماریهای کبدی ،سنگ کلیه و زخم معده و زخمهای پوستی مفید است

کمبود : عدم انعقاد خون خونریزی از بینی، کاهش جذب چربی ها و افزایش روند پوکی استخوان و بیماریهای کبدی می شود

منابع : جعفری  کلم  اسفناج   زرده تخم مرغ   کاهو   چای سبز   گوجه فرنگی   شاهی  سویا  کرفس   شیر  گوشت

 در پایان توجه به این نکات مفید واقع می شود

1- ویتامین K  و B توسط فلور میکروبی روده تولید می شوند

2- منابع خوب پیش ویتامین A و Bکمپلکس و C و  E  و K  رامی توان درسبزی های با برگ پر رنگ مانند برگ جعفری  برگ چغندر   یونجه  برگ کاسنی   کلم   خرفه  شاهی(تره تیزک) و اسفناج

3-ویتامین های گروه B  در گیاهان  زیر فراوان است

الف) غلات - حبوبات - برگهای سبز گیاهان

ب) ریبو فلاوین و نیاسین در دانه آفتاب گردان  میوه های خشک  سیب زمینی و کلم

ج) اسید فولیک در پرتغال   موز  سیب زمینی   شنبلیله

د) B6 موز   سیب زمینی   هویج

ه) B12 این ویتامین در منابع گیاهی کم است و توسط لبنیات بیشتر بدست می آید

توجه : بجز ریبو فلاوین و نیاسین  سایر ویتامین های گروه B در اثر پختن کم می شود

4 - ویتامین A و   C در توت فرنگی   فلفل   گوجه فرنگی   زرد آلو   مرکبات  هویج    کدو

5 - ویتامین E  در انگور سیاه   تمشک  حبوبات  غلات  و روغن های گیاهی

6 - ویتامین K  یونجه   کاهو  سویا   زیتون   برگ چغندر   کلم   جعفری  اسفناج

توجه : ریبو فلاوینوئید ها در مهار  تومور های سرطانی  و مهار پروستا گلندین ها  دخالت دارند

 

 

هیچ نظری تا کنون برای این مطلب ارسال نشده است.
ارسال نظر برای این مطلب غیر فعال شده است!

تمامی حقوق این سایت مربوط به صاحب سایت می باشد - تصاویر توسط مدیریت سایت گرفته شده است